Holografik Görüntüleme

Holografik metotlar kullanılarak alev, duman ya da sisin arasından görme, bir engel yada sözgelimi duvarın ardını görme, geçtiğimiz günlerde keşfedilen “gravitational fields” gibi pek çok görme sağlanabilmektedir. Dalganın olduğu pek çok yerde holografik metotlar uygulanabilmektedir. Akustik, infrared, microwave, xray holografi gibi pek çok alan bu amaçla gelişmiştir.

Nesnelerin 3 boyutlu bilgilerinin depolanması kadar gösterilmesi de önemlidir. Prof. Dr. Levent Onural ve ekibi tarafından gerçekleştirilen 3D TV projesi ve sonrasında uygulanılan onlarca proje sayesinde holografik TV, yani gözlüksüz 3 boyut için gereken öngörü elde edildi. Zaman içerisinde sınırlayıcılar ve meydan okunması gereken zorluklar daha da belirginleşti. Artık disiplinler arası bir çalışmaya dönüşen holografik görüntüleme alanından ilk çıktılar gelmeye başladı, örneğin Link:Nature dergisinde yayınlanan makaleye göre grafin(Graphene) tabanlı materyaller ile 52 derece görme açısına sahip renkli holografik ekran üretildi. Şu an 1 cm olan ekran kısa süre içerisinde giyilebilir teknolojilere uygulanabilecek veya medikal alanında kullanılabilecek forma gelecek. Bu ve benzeri pek çok görüntüleme teknelojisi ilginizi çekecektir. Yukarıda izlemiş olduğunuz video da, infrared kameraların yetersiz kaldığı yangın ve dumanın yoğun olduğu ortamlarda sadece canlı değil cansız objeleride görmeyi sağlayan holografik bir metodtan bahsedilmektedir.

Metan gazı alevinin 1 mikron büyüklüğünde partiküller(AL2O3) ile tepkimesi yeşil laser kullanılarak McGill University tarafından PIV kullanılarak görüntülendi ve bu ilginç fotoğraf ortaya çıktı.

Holografik görüntüleme deyince nano boyutlardan tutun, astronomik boyutlara kadar pek çok farklı yapıdaki nesnenin 3 boyutlu olarak görülmesini anlayabiliriz. Geçtiğimiz günlerde keşfedilen kütle çekimsel dalgalar (Link: Gravitationa waves) holografik interferometri kullanılarak gözlemlenmiştir. Link:Holografik PIV-Particle imaging velocimetry sistemleri de akışkanların yüksek hızda gözlemlenmesini sağlayan, örneğin yeni geliştireceğiniz bir pervane veya ateşleme sisteminin gözlemlenmesi için kullanılabilen, bir görüntüleme sistemidir.

Holografik mikroskop,holografik teleskop ve PIV sistemler yukarıda bahsettiğimiz gibi birer görüntüleme sistemleridir. Burada bahsedilmeyen pek çok görüntüleme sistemini araştırdıkça görecek ve pek çoğunuz hayretler içerisinde holografik metotların ne kadar kullanışlı olduğunu görerek sunumlarınızı hazırlamaya başlayacaksınız diye umuyoruz. Ülkemiz adına, bilim adına araştırılmayı bekleyen pek çok konu gibi, holografik görüntüleme tekniklerinin de genç bilim adamlarının ilgisini ve merakını çekeceğine inanıyoruz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!